Earl Hines

Det var et av medlemmene som kom med et forslag om at vi skulle ofre en jazzkveld på den allsidige pianisten Earl Hines som er blii kalt den moderne pianojazzens far. Det gjør vi gjerne.

Hines var født i Pittsburg i 1903 og ble åtti år gammel. Han flyttet til Chicago da han var 20 år gammel. Der spilte han i Erskine Tates og i Carroll Dickersons band. Etter et par år ble han en viktig støttespiller i Louis Armstrongs «Savoy Ballroom Five». Han vendte senere tilbake til Armstrong og var med i hans All Stars i perioden 1948-1951. Han ledet eget band «Earl Hines and his Orchestra» frem til 1938 basert på Grand Terrace Ballroom i Chicago eid av Al Capone. Bandet huset musikere som Charlie Parker, George Russell. Billy Eckstine, Dizzy Gillespie og Sarah Vaughan. Etter flytting til California etablerte han eget Dixielandband i 1951.

Rundt 1964 ga han en serie konserter i New York, og mottok i en alder av 64 år Down Beat-prisen i 1965. Den 16. mai 1966 spilte han ved Club Manhattan i Oslo med Karl Otto Hoff på trommer og Bjørn Pedersen på bass. Den 22 oktober gjestet han Njårdhallen i Oslo. .

Hines ledet sporadiske grupper frem til sin død 22 april 1983.